Köpa nyckelfärdigt hus på Gotland
Välj rätt plats och tomt
Fundera över var på tomten du kan placera huset & om du får det solljus & de trädgårds-möjligheter du vill ha. Ta reda på vad som gäller för platsen, lättast via Samhällsbyggnadsförvaltningen på Region Gotland. Ligger tomten i en tätort är det sannolikt att det finns en detaljplan som reglerar vad & hur du får lov att bygga. Ligger den på landsbygden måste man pröva om tomten är lämplig att bygga på.
En förutsättning för att bygga är att det går att ordna vatten & avlopp. Ta reda på om det går att få kommunal anslutning. Har du begränsad tillgång till bil vill du kanske veta vad det finns för kollektivtrafik i området & om det finns skolor & förskolor på gångavstånd. Kolla med Region Gotland om det planeras några stora förändringar i området som nya hus eller vägbyggen som kan påverka din tomt.
Har du råd med nyckelfärdigt hus?
Tillkommer det några kostnader för att ansluta vatten, avlopp & el & blir det några gatubyggnadskostnader? Obehagliga överraskningar i budgeten är skönt att undvika!
Skriv rätt avtal
Skriv köpekontrakt när du har hittat din tomt. Då kan det gå att dra sig ur om du inte beviljas lån av banken. När köpekontraktet är på plats ska du också skriva ett köpeavtal som bevisar att det är du som har köpt fastigheten, det behövs när du ska ansöka om lagfart hos Lantmäteriet. Det är också hos Lantmäteriet som du kan kontrollera med fastighetsregistret att tomten har en egen fastighetsbeteckning. När du skriver avtal för det nyckelfärdiga huset ska du titta så det följer eller hänvisar till ABS 09.
Ansök om bygglov på Gotland
Ta reda på om du får bygga på tomten & att du får bygga så stort som du har tänkt dig. Det gör du lättast genom att ansöka om förhandsbesked. I detta skede behöver man inte betala för att ta fram detaljerade arkitektritningar. Man prövar om platsen är lämplig att bebyggas genom ett enklare underlag, oftast en situationsplan med en enkel skiss på husets läge, infart, ungefärlig tomtplats samt vatten- & avloppslösning. Om du får ett positivt förhandsbesked innebär det att man har gett klartecken att bygga på en viss plats. Du har sedan 2 år på dig att ansöka om bygglov & då behöver du lämna in fackmannamässiga ritningar. Vänd dig gärna till Region Gotlands samhällsbyggnadsförvaltning för att få tips & råd. Din bygglovsansökan lämnar du in till Region Gotlands byggnadsnämnd & ska bland annat innehålla situationsplan, fasad/plan- & sektionsritningar.
Håller du budget?
Räkna på kostnaderna. Har du råd med det hus du är i full fart med att planera. Har du räknat med utgifter som sophantering, räntor, elförbrukning & villaförsäkring?
Startbesked innan du börjar
Innan du kan sätta spaden i marken ska du gå på tekniskt samråd på Samhällsbyggnadsförvaltningen & först när du har fått startbesked kan bygget påbörjas.
Kolla försäkringar
När du bygger ditt egna grund till huset är det du som är byggherre. Det betyder att det är du som är ansvarig för byggarbetsplatsen, se därför till att alla du anlitar har en ansvarsförsäkring. Teckna också en byggfelsförsäkring om fel skulle upptäckas på husets grund, material eller utförande.
Slutbesiktning
Byggnadsnämnden ger ett slutbesked när du har visat att alla krav är uppfyllda. Tänk på att du inte får flytta in förrän du har fått ett slutbesked.
Hansestaden Visby
Hansestaden Visby, som är den del av staden som ryms innanför ringmuren, upptogs 1995 på UNESCO:s lista över världens kultur- & naturminnen. Har du hittat ditt drömboende i den fantastiska innerstaden så ska du tänka på att det råder utökad bygglovplikt & det är viktigt att du tar kontakt med Samhällsbyggnadsförvaltningen om du vill förändra din bostad på något sätt.